Vitamine D beschermt tegen baarmoederfibromen

Baarmoederfibromen (leiomyomen) zijn goedaardige bindweefselgezwellen in de spieren van de baarmoederwand. Ze komen voor bij 20 tot 30% van de vrouwen tegen de tijd dat ze veertig zijn en bij 50% van alle vrouwen. Hoewel baarmoederfibromen goedaardig zijn, kunnen ze zeer groot en talrijk worden en voor allerlei klachten zorgen, zoals pijnlijke, zware maandstonden, tussentijdse bloedingen, verhoogde vaginale afscheiding, bloedarmoede, vermoeidheid, pijn tijdens het vrijen en druk op de blaas of de darmen. Sommige vrouwen hebben geen klachten van hun fibromen en ontdekken ze pas bij een routineonderzoek.

Fibromen worden gelinkt aan te veel oestrogeen. Veel vrouwen denken dat ze daar niets aan kunnen doen, omdat dat ‘iets genetisch’ is. Tenzij je de pil of andere oestrogeensupplementen neemt, is te veel oestrogeen vaak het gevolg van een slechte ontgifting, te weinig vezels in de voeding en een verstoorde darmflora. Ook hoge concentraties van het hormoon insuline en insulineachtig groeihormoon (IGF-1), die aangemaakt worden na inname van voeding met een hoge glycemische belasting (vooral geraffineerde koolhydraten en suikers) en zuivelproducten stimuleren de groei van fibromen.

Vitamine D heeft een beschermende werking, los van de voeding. Het remt de vorming van baarmoederfibromen door het uitschakelen van genen die betrokken zijn bij fibroomvorming. Dat is aangetoond in laboratoriumonderzoek en bij dieren.

Het verband tussen vitamine D en baarmoederfibromen werd nu ook bevestigd in een onderzoek bij meer dan 1.000 vrouwen van 35 tot 49 jaar. Bij vrouwen die voldoende vitamine D in hun bloed hebben, komen baarmoederfibromen 32% minder voor dan bij vrouwen met onvoldoende vitamine D. Vrouwen die tijdens zonnige dagen minstens een uur in de zon lopen, hebben 40% minder kans op fibromen dan vrouwen die niet in de zon komen.

Baird DD, Hill MC, Schectman JM, Hollis BW. Vitamin d and the risk of uterine fibroids. Epidemiology. 2013 May;24(3):447-53.
Halder SK, Goodwin JS, Al-Hendy A. 1,25-Dihydroxyvitamin D3 reduces TGF-beta3-induced fibrosis-related gene expression in human uterine leiomyoma cells. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Apr;96(4):E754-62.