acupunctuur

ACUPUNCTUUR

 Energie-circulatie

In de Traditionele Chinese Geneeskunde gaat men ervan uit dat het lichaam naast een bloed en lymfecirculatie ook een circulatie van energie (Qi) kent.

De energie (Qi) stroomt volgens de Acupunctuur door een ingewikkeld stelsel van kanalen, meridianen genoemd. Elke meridiaan is op zijn beurt weer verbonden met één of meerdere organen.

Het begrip orgaan heeft in de Acupunctuur een andere betekenis dan in de Westerse Geneeskunde. Elk orgaan is volgens deze Oosterse Geneeskunde verantwoordelijk voor een specifiek aantal fysieke, mentale en emotionele lichaamsfuncties.

Op de meridianen bevinden zich de 365 acupunctuurpunten. Elk punt heeft een specifieke invloed op de stroom van de energie (Qi) in de meridianen. Door een naald in een zorgvuldig gekozen punt te zetten, wordt de circulatie van energie (Qi) en bloed in de meridianen positief beïnvloed.

Zelfgenezend vermogen

De Traditionele Chinese Geneeskunde werkt dus vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in die energiehuishouding van het lichaam. Met Acupunctuur worden deze verstoringen hersteld. Zo zet Acupunctuur het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen.

Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand en het stimuleert de levenslust.