Terug naar indicaties

HOOIKOORTS EN ALLERGIEËN

Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen).
In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten bloeien en zich voortplanten. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf geen schadelijke stoffen, maar als je hooikoorts hebt, beschouwt het lichaam de stuifmeelkorrels wel als schadelijke indringers. In feite is het afweermechanisme in de war.
Om de stuifmeelkorrels te bestrijden, maakt het lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen bij hooikoorts.

Hooikoortsklachten
Hooikoortsklachten zijn uiteenlopend maar worden altijd veroorzaakt doordat de slijmvliezen van neus, keel en ogen overprikkeld raken. Dat kan leiden tot niesbuien, een loopneus, geïrriteerde ogen, benauwdheid en vermoeidheid. Kortom: u kunt zich echt ziek en lusteloos voelen.

Acupunctuur bij hooikoorts
Acupunctuur is bij uitstek een goede therapie om de klachten te verlichten dan wel te doen verdwijnen, zeker wanneer u daadwerkelijk de klachten heeft. Maar omdat bij hooikoorts het afweersysteem niet goed functioneert, is het raadzaam om ruim voordat de hooikoorts begint te starten met een behandeling om zo de onderliggende oorzaak aan te pakken, waardoor u in het “hooikoortsseizoen” nauwelijks tot geen klachten zult hebben.

Versterking afweersysteem
Het afweersysteem wordt versterkt door gezonde voeding maar heel belangrijk hierbij zijn een gezond darmstelsel en slijmvliezen, omdat 80% van ons afweersysteem in onze darmen huist en aangestuurd wordt. Wanneer we zorgen dat ons darmsysteem weer in evenwicht is, zal het afweersysteem, dat zich hier voor een groot deel heeft gehuisvest, niet meer zo heftig reageren op pollen als voorheen. De klachten zullen afnemen of verdwijnen.

ALLERGIE

Naast hooikoorts zijn er nog vele andere vormen van allergieën. Allergieën voor voeding als pinda’s, tomaten, gluten, koemelk of voor andere stoffen als huisstofmijt, nikkel, medicijnen. Te veel om op te noemen..
Vaak gaat de reactie dan gepaard met luchtwegproblemen als benauwdheid, eczeem of jeuk.
Ook hier is het merendeel van de oorzaak bij de darmen en het darmslijmvlies te vinden zoals hierboven beschreven is bij hooikoorts, omdat deze zo nauw verbonden zijn met ons afweersysteem. Voor meer informatie, zie “klinisch onderzoek.
Tenslotte spelen voeding, leefstijl en stress hierbij ook een belangrijke rol.