Terug naar indicaties

OVERGANGSKLACHTEN BIJ DE VROUW

De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Maar voor sommige vrouwen worden ze zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.

De overgang
We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie een jaar is uitgebleven. Dat moment ligt meestal ergens tussen de 45 en 55 jaar. Maar al veel eerder kunnen klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben. De hormonale veranderingen kunnen zich al voordoen vanaf het 35e jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk vlak. De meest bekende zijn nachtzweten, slecht slapen, opvliegers, hartkloppingen, vaginale droogte, vermoeidheid en hoofdpijn. Maar ook in emotioneel opzicht is er veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang.
Zij moet afscheid nemen van haar rol als vruchtbare vrouw. Veel vrouwen vinden dat een moeilijk proces en voelen zich depressief, emotioneel of humeurig.

Therapie overgangsklachten
Acupunctuur, voeding en kruiden kunnen de hormoonhuishouding positief beïnvloeden en zijn heel geschikte therapieën tijdens de overgang. De heftigheid van de klachten worden al snel minder, waardoor de klachten zich minder vaak zullen voordoen of verdwijnen zodat het leven met de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn!

“Spiritueel door de overgang”
Met regelmaat heb ik vrouwen met menopausale klachten geadviseerd om het boek “Spiritueel door de overgang” van Lisette Tooft  te lezen om deze fase vanuit een ander gezichtspunt te bekijken. Dit biedt wat praktische tips, meer helderheid en begrip voor deze fase in hun leven.
Het boek is ook ter inzage aanwezig in mijn praktijk en wordt uitgeleend.