Terug naar indicaties

VERMOEIDHEID

  • zowel lichamelijk als geestelijk
  • depressief, je neerslachtig of futloos voelen
  • Burn-Out, CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom)

Chronisch vermoeidheid
Klachten van vermoeidheid kunnen verschillende oorzaken hebben:
Puur fysiek: door verkeerde leef- en eetgewoonten of het niet goed functioneren van orgaansystemen. Echter de meeste mensen krijgen een burn-out omdat ze te lang met een grote lichamelijke en/of geestelijke spanning hebben geleefd. Het voelen van spanning is op zichzelf niet ongezond. Bij onverwachte of spannende gebeurtenissen reageert het lichaam meteen door adrenaline aan te maken. Dat heeft een reden. We worden alert en ons concentratievermogen is optimaal. Ook ingrijpende veranderingen in ons leven, zoals het overlijden van een dierbare of de geboorte van een kind kunnen voor een periode van spanning zorgen. Dat is heel normaal. Je gespannen voelen wordt een probleem als het te vaak gebeurt of te lang duurt, zoals bij structurele lichamelijke en/of geestelijke overbelasting. We zijn als het ware chronisch gespannen en komen niet meer tot rust. Als de werkdruk te hoog is, de taken te ingewikkeld zijn of de sfeer slecht is, kan dat ondermijnend zijn voor onze gemoedsrust.
Maar ook ons drukke bestaan, waarin we werk en de zorg voor kinderen en/of ouders moeten combineren, kan zorgen voor langdurige overbelasting.

Vermoeidheidsklachten
Als gevolg van de vermoeidheid kunnen zich de volgende klachten voordoen: hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen, verhoogde bloeddruk en cholesterolgehalte en huidproblemen.

Herstel bij vermoeidheid
Belangrijk bij vermoeidheid is dat er weer ontspanning en innerlijke rust komt.
Hierdoor ontstaat er inzicht in de vermoeidheid. Ook is het belangrijk weer te voelen waar je grens ligt in wat je wilt en aan kunt, een heel belangrijk gevoel wat de meeste mensen met vermoeidheid even zijn kwijt geraakt. Ze zijn flink over hun grenzen heen gegaan en dus niet trouw gebleven aan zichzelf.
Om te herstellen van een ernstige vermoeidheid-situatie kunnen de fysieke tekorten aangevuld worden met Acupunctuur, vitaminen, mineralen, leefstijl- en voedingsadviezen. Vaak geeft dit samen al snel een verbetering van de klacht.
Mijn ervaring in de praktijk is dat een burn-out mensen ook de mogelijkheid geeft om zichzelf beter te leren kennen en om hier gehoor aan te geven, wat een absolute meerwaarde is voor de rest van hun leven!