Terug naar indicaties

VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN ZOWEL
BIJ MAN ALS VROUW

Voor een groot aantal vrouwen én mannen is het krijgen van een kind helaas niet vanzelfsprekend. Volgens de WHO zoekt ongeveer 15% van de stellen in hun “vruchtbare” leeftijd hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en bij 32% een combinatie van beide.

ONVRUCHTBAARHEID BIJ DE VROUW
De oorzaken van de onvruchtbaarheid bij de vrouw lopen uiteen van endometriose, PCOS, PMS, anovulatie, POF (vervroegde overgang), DES, problemen aan de eierstokken of eileiders.
De behandeling met Acupunctuur, kruiden, en soms voeding(supplementen) is er op gericht om de cyclus, waar mogelijk, te verbeteren; de ei-rijping te stimuleren, de doorbloeding van het endometrium (baarmoederwand) te verbeteren en stress te verminderen.

ONVRUCHTBAARHEID BIJ DE MAN
Een verminderde vruchtbaarheid bij mannen betekent een verminderd vermogen om nakomelingen te verwekken, bijvoorbeeld door onvoldoende zaadcellen of door onvoldoende beweeglijkheid van de zaadcellen. Oorzaken kunnen erfelijk zijn, maar het kan ook komen door oxidatieve schade (celschade, ontstaan door bijvoorbeeld roken, alcohol en medicijngebruik), een te laag testosterongehalte, onvolwaardige voeding of psychische problemen.
Echter voeding en voedingssupplementen, leefstijl en Acupunctuur kan de spermakwaliteit verbeteren en zo de kansen op zwangerschap doen vergroten.

Belangrijke voedingssupplementen zijn bijvoorbeeld:

  • Zink: bevordert de beweeglijkheid van zaadcellen
  • Vit B12: voorkomt DNA-schade; bevordert de zaadcelvorming en mobiliteit
  • Maca: bevordert productie en mobiliteit van zaadcellen
  • Selenium: beschermt zaadcellen tegen oxidatieschade, verbetert de kwaliteit van de zaadcellen
  • Ginseng-extract: stimuleert zaadcelvorming en testosteronproductie
  • Vit C en E, Q10 en Acetyl-L-carnitine

Welke vitaminen, mineralen of kruiden in welke hoeveelheid nodig zijn wordt aan de hand van het gesprek bepaald en met u besproken. Ook andere belangrijke adviezen worden gegeven op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, ontspanning e.d.