Diabetes is omkeerbaar zonder medicijnen

Diabetes neemt wereldwijd epidemische – of liever pandemische – proporties aan. Eén op de vier à vijf westerlingen bevindt zich in het voorstadium van diabetes, het metabool syndroom. De officiële diabetescijfers zijn slechts het topje van de ijsberg, want veel mensen weten niet eens dat ze diabeet zijn of op weg zijn om het te worden.

Nog al te vaak wordt ons voorgeschoteld dat er geen remedie is voor diabetes en dat patiënten veroordeeld zijn tot levenslange medicatie. Toch kunnen we er niet omheen dat voeding en leefstijl een doorslaggevende rol spelen in het ontstaan, de preventie én de behandeling van diabetes.

Diabetes kan op een natuurlijke manier voorkomen, omgekeerd of gestabiliseerd worden, afhankelijk van de fase waarin de ziekte zich bevindt en van de mate waarin de patiënt bereid is zijn of haar voeding en leefstijl aan te passen.
Voor wie het moeilijk heeft om zich daaraan te houden, kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden. Van verschillende stoffen is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier verlagen, ook wanneer er niets veranderd wordt aan het voedingspatroon of andere leefstijlfactoren.